ضرب المثل های ایرانی
ضرب المثل چیست؟
ضرب المثل، سخن کوتاه و مشهوری است که به قصهای عبرت آمیز یا گفتاری نکته آموز اشاره میکند و جای توضیح بیشتر را میگیرد. ضرب المثل سخن برجسته، واضح و پند آمیزی است که میان مردم رایج است.
ضرب المثل در لغت به معنای مثال زدن است. مردم در گفتگوهایشان برای اینکه منظور خود را بهتر برسانند، از ضرب المثل ها استفاده میکنند. ضرب المثل میتواند یک بیت شعر، یک مصراع شعر یا جملهای معروف باشد.
مثلها از کجا میآیند ؟
آشنایی با انواع غذاهای ایرانی
بعضی از مثلها حاصل پندهای حکیمان، پیشوایان مذهبی یا تجربه های زندگی مردم است. اینگونه مثلها را حکمت می نامند.
بعضی از ضرب المثلها، گفتار اشخاص نامدار تاریخ یا افراد عادی بوده است که در زمان خاصی خیلی به جا و مناسب بوده و از بس به ذوق دیگران خوش آمده، مشهور شده است .
بسیاری از مثلها نتیجهی یک داستان است، داستانی که ممکن است حقیقی یا افسانه باشد. در حالی که مردم از داستان اصلی آن ممکن است بی خبر باشند و یا ممکن است در هر شهری به صورتی نقل شود.
بعضی از مثلها از یک قطعه شعر معروف گرفته شده است، مانند از ماست که بر ماست که از شعر معروف ناصر خسرو گرفته شده است.
ضرب المثل در همه زبانهای دنیا وجود دارد. بعضی از مثلها در همهی زبانها به هم شباهت دارند.
در زبان فارسی نیز دهها هزار ضرب المثل های ایرانی وجود دارد.
چند نمونه از ضرب المثلهای ایرانی
مثال اول: آشپز که دو تا شد ، آش یا شور میشه یا بی نمک به معنی این است که اگر دو نفر در کاری شراکت کنند، احتمال این که نتیجهی آن کار خراب شود بسیار است. حالا دلیل این که توی این ضرب المثل از آش استفاده شده چیست؟ آش یکی از غذاهای اصیل ایرانی است. تقریبا در تمامی نواحی ایران پخته میشود. انواع مختلفی دارد: آش رشته، آش دوغ، آش آلو، آش جو، آش ماست و…
آش رشته از رشته، کشک، سبزیجات و حبوبات درست میشود و از غذاهای محبوب ایرانیان است.
مثال دوم: آب پاکی را روی دستش ریخت. آب در فرهنگ ایرانی نماد پاکی است. وقتی میگویند آب پاکی را روی دستش ریخت یعنی او را ناامید کرد.
مثال سوم: آب از دستش نمیچکد. برای کسی استفاده میشود که خسیس است. حالا چرا از کلمهی آب استفاده شده است؟ چون میخواهد بگوید آن فرد سادهترین و کوچیکترین چیزها را هم از دست نمیدهد.
در ادبیات فارسی از سالها پیش از ضرب المثل استفاده میکردند. همان طور که ما در اشعار شاعرانی مانند ناصر خسرو، مولانا و… این ضرب المثلها را مشاهده میکنیم. البته همچنان هم ضرب المثل در ادبیات فارسی جایگاه ویژهای دارد و در متون فارسی، داستانها و اشعار از آنها استفاده میشود.
برای مشاهده فوتیج های ویدیویی والاوید و آشنایی با فرهنگ و هنر ایرانیان اینجاکلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید